Verlichting : LED-verlichting

LED-verlichting in Uw toepassing

Door onze ervaring werken we enkel samen met de topkwaliteit onder de LED-verlichting. We zoeken steeds de ideale LED-toepassing voor Uw probleem.

LED-verlichting verbruikt minder energie dan de meeste andere lampen, gaat langer mee en vraagt minder vaak vervanging.

LED-verlichting is de meest ingrijpende verandering in de verlichtingsbranche sinds de uitvinding van het elektrische licht. LED’s transformeren de aard van verlichting door nieuwe mogelijkheden te openen voor hoe en waar kunstlicht wordt gebruikt voor het verbeteren van de menselijke beleving.

De voordelen van LED-verlichting zijn immens zoals:

■Energiezuining en dus goed voor de portemonnee
Led-verlichting werkt op een laag voltage en is daardoor bijzonder energiezuinig (doorgaans 1 tot 5 watt per led). Ze hebben een hoge lumen/watt verhouding waardoor zeer efficiënt met de energie wordt omgegaan.
In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een led-lamp een stuk minder elektriciteit: de elektrische energie wordt immers rechtstreeks omgezet in licht, en de warmteproductie is gering. Eén jaar continue gebruik van het led-licht zou bijvoorbeeld maar 2 euro kosten; veel minder dan een gloeilamp die makkelijk 50 euro haalt. In theorie kan een led 100% van de elektrische energie omzetten in licht; in de praktijk ligt de efficiëntie van leds ergens tussen die van gloeilampen en fluorescentielampen.

■Duurzaam en onderhoudsvrij
Met een levensduur van soms wel honderdduizend branduren dient led-verlichting niet zo snel vervangen te worden. Halogeenverlichting moet het doorgaans stellen met 3000 branduren. Leds bevatten geen gloeidraad, die vaak stuk gaat bij traditionele verlichting. Daarom is led-verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn zoals bepaalde tuinverlichting.
De lange levensduur biedt een heleboel voordelen voor openbare ruimtes, hotels en verlichting van hoge ruimtes zoals inkomhallen en trappenhuizen. De verlichting van bijvoorbeeld hotelkamers is goedkoper en bovendien lopen hotelgasten minder het risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Het vervangen van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is ook minder vaak nodig, zodat het laddergebruik sterk beperkt wordt.

■Slagvast en schokbestendig
De led-lampjes zijn haast onbreekbaar en schokbestendig, en zijn ook goed bestand tegen koude en trillingen. De gebruikte halfgeleider zit mooi ‘verpakt’ in een omhulsel van epoxyhars, dat waterbestendig is.

■Koel en dus veilig
Led-verlichting geeft niet veel warmte af, waardoor het een zeer kindvriendelijke verlichting is.

■Geen straling
Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of om oude voorwerpen in musea te verlichten.

■Geschikt voor sfeerverlichting en andere verlichtingseffecten
Via de techniek van de veranderende kleuren, kan je oneindig met kleuren spelen. RGB-leds combineren immers de drie kleuren rood, groen en blauw in één behuizing waardoor de creatie van het hele kleurenspectrum mogelijk wordt. Doordat led-verlichting richtbaar en programmeerbaar is, kan de kleurintensiteit en -mengeling snel aangepast worden.

■Geschikt voor monochrome toepassingen
Leds zijn heel geschikt voor monochrome toepassingen, omdat het licht niet dient gefilterd te worden. Een gloeilamp met een lichtfilter is minder helder dan een led-lampje in de juiste kleur.

■Miniatuur lichtbron
Ze zijn bijzonder klein en compact. Ontwerpers kunnen daarom bijzonder creatieve armaturen ontwerpen.

■Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)
Heeft geen ‘opwarmtijd’ nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is